Föreläsning GRUND
Politisk Teori
Politisk teori hjälper oss att navigera och förstå de politiska frågor som påverkar oss i vårt dagliga liv, såsom rättvisa, makt, frihet och jämlikhet. Kunskapen ger oss verktygen att analysera de politiska ideologier och strukturer som finns i samhället och att kritiskt reflektera över dem.

Politisk teori är ett fält inom samhällsvetenskapen som handlar om att förstå, analysera och reflektera över politikens grundläggande begrepp, principer och värderingar. Det rör sig om de filosofiska och teoretiska fundamenten för hur vi bör organisera samhället, makt, rättvisa, frihet, jämlikhet och andra viktiga politiska idéer. Politisk teori är både en praktisk och teoretisk disciplin som utforskar frågor om maktens legitimitet, statens roll, individens rättigheter och samhällets bästa.
Föreläsaren har övergripande mycket goda kunskaper på området.


Betonar individens frihet, rättigheter och möjligheter. Förespråkar ett fritt samhälle där människor kan fatta egna beslut utan för mycket statlig inblandning.
Betonar vikten av traditioner, stabilitet och bevarande av samhällets normer och värderingar. Ideologin är skeptisk till snabba eller radikala förändringar.
Fokuserar på att minska ekonomiska ojämlikheter och skapa ett mer rättvist samhälle genom att omfördela resurser. Ideologin betonar kollektiva lösningar på problem och värderar social rättvisa.
Ideologin vill skapa ett klasslöst samhälle där alla människor har lika rättigheter och resurser vilket ska uppnås genom en stark stat och avskaffande av privat ägande av produktionsmedel.
Ideologin motsätter sig alla former av hierarkiska maktstrukturer, inklusive staten. Anarkister vill skapa ett samhälle utan statlig makt, där samhället organiseras genom frivilliga sammanslutningar och direkt demokrati.
Ideologin handlar om att bekämpa könsrelaterad ojämlikhet och främja kvinnors rättigheter och möjligheter. Feministiska idéer innefattar även bredare frågor om kön, makt och strukturella ojämlikheter.
Ideologin fokuserar på att bevara och stärka nationens kultur, identitet och självständighet. Nationalister betonar ofta vikten av ett homogent samhälle baserat på gemensam historia, kultur eller etnicitet.
Ideologin handlar om att tala till "folket" och ofta ställa sig emot etablerade eliter. Populister ser ofta det politiska systemet som korrupt och elitistiskt och söker återställa makten till vanliga människor.

Bonus Tid:
Frågestund efter föreläsningen (30 minuter)
Faktamaterial:
Innehåller en sammanfattning av föreläsningen med relevant utvalda delar
Frågor & Support:
Föreläsaren är alltid tillgänglig på telefon eller e-post för frågor eller funderingar efter föreläsningen

Pär Persson, Grundare & Föreläsare
Pär har en examen i beteendevetenskap, högskolekompetens inom kriminologi, sociologi & statsvetenskap, pedagogisk utbildning från lärarhögskolan och lång erfarenhet av att jobba med människor. Anställning inom kriminalvården sedan 9 år tillbaka. Grundare av företaget Samhällspusslet, 2025.
Praktisk information
Område:
Statsvetenskap
Föreläsare:
Pär Persson
Längd:
90 min
Pris:
7 000:- SEK exkl moms
Kontakta mig för personlig service.
070-712 34 35
[email protected]