Presentation av föreläsningen

Kriminologi studerar orsaker, effekter och hantering av brott i samhället. Ämnet fokuserar inte bara på de kriminella beteenden som individer uppvisar, utan beaktar även en rad sociala, ekonomiska och psykologiska faktorer som kan påverka och driva människor till olagliga handlingar. Det handlar om att förstå det komplexa samspelet mellan individ och samhälle. Således omfattar studier i kriminologi olika angreppssätt och perspektiv, vilket gör att forskningen sträcker sig över en mängd olika discipliner, inklusive sociologi, psykologi, rättsvetenskap och ekonomi.

Föreläsaren har lång erfarenhet av att träffa och jobba med människor dömda för brott inom häkte, anstalt och frivård. Föreläsaren har på nära håll kunnat följa och studera hur kriminologisk teori och utgångspunkter uppträder och fungerar i verkligheten. Föreläsaren berättar om sina erfarenheter ute i verksamheten och reflekterar kring Svensk brottslighet, dess omfattning och höga nivå av återfall i brott.

Föreläsaren har övergripande mycket goda kunskaper på området.

Exempel på innehåll:

Historisk tillbakablick om hur kriminologi bildades som vetenskaplig disciplin och dess utveckling.

Föreläsningen tar upp flertalet teorier inom kriminologi som försöker förklara varför brott sker. Bl.a biologisk teori som genetiska medfödda egenskaper. Psykologiska teorier om inlärning. Sociologiska teorier som strain teori och stämplings teori m.fl. samt kritiska och moderna teorier som marxistisk och feministisk teori m.fl

Polisens arbete. Domstolar och påföljder som t.ex. fängelse, skyddstillsyn, kontraktsvård, samhällstjänst och böter mf.l. Kriminalvård som ansvarar för bl.a häkten, anstalter och frivård.

Kategorier av brott presenteras och förklaras som te.x olika typer av våldsbrott, egendomsbrott, narkotikabrott, sexualbrott, ekonomisk brottslighet, organiserad brottslighet mf.l.

Varför begår människor brott. Individuella faktorer som psykologiska och biologiska. Sociala faktorer som uppväxt, miljö, fattigdom och grupper m.fl

Hur och varför människor hamnar i en kriminell livsstil. Återfall i brott och svårigheterna att komma ur livsstilen.

Hur kan man förhindra brott och var ligger ansvaret. Preventivt arbete och insatser från skola, socialtjänst, polis, civilsamhälle mf.l

Kriminologisk aktuell statistik presenteras och analyseras. Utvecklingen av brottslighet, översikt av brottslighet för samhället relevanta områden samt olika typer av brott mf.l

Hur mycket kriminalitet finns det egentligen i samhället. Mörkertal och olika sätt att mäta kriminalitet förklaras och diskuteras.

Inngår Alltid
Bonus Tid:

Frågestund efter föreläsningen (30 minuter)

Faktamaterial:

Innehåller en sammanfattning av föreläsningen med relevant utvalda delar

Frågor & Support:

Föreläsaren är alltid tillgänglig på telefon eller e-post för frågor eller funderingar efter föreläsningen

Pär Persson, Grundare & Föreläsare

Pär har en examen i beteendevetenskap, högskolekompetens inom kriminologi, sociologi & statsvetenskap, pedagogisk utbildning från lärarhögskolan och lång erfarenhet av att jobba med människor. Anställning inom kriminalvården sedan 9 år tillbaka. Grundare av företaget Samhällspusslet, 2025.

Praktisk information

Område:

Kriminologi

Föreläsare:

Pär Persson

Längd:

90 min

Pris:

7 000:- SEK exkl moms

Frågor

Kontakta mig för personlig service.

Pär Persson

070-712 34 35
[email protected]